2013. május 3., péntek

Magyar Kézművesség 2013. XX. Országos jubileumi kiállítás


A Magyar Kézművességért Alapítvány 2013-ban új helyszínen és időpontban rendezte meg nyári országos kiállítását május 2-a és június 1-je között a Budai Várpalotában, az Országos Széchenyi Könyvtár patinás épületének Corvina termeiben mutatkozott be.
Örömteli meglepetés, hogy a határon túl élő magyar kézművesek körében is egyre többen tartják fontosnak a pályázaton, kiállításon való megjelenést. Ezt a tendenciát bizonyítja, hogy az idei tárlaton az erdélyiek mellett vajdasági és Németországban élő magyar alkotók munkáival is találkozhattunk.
A Magyar Kézművesség - 2013. pályázatot idén is az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával közösen írták ki. A pályázatra beadott munkákat a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, valamint a Hagyományok Háza Iparművészeti Osztálya szakértőiből álló zsűri válogatta. A bíráló bizottság 241 pályázó 411 alkotását fogadta el a kiállításra.
A pályázaton eredményesen szerepeltek a Száraznád Nevelési - Oktatási Központ Kézműves Szakkörös diákjainak alkotásai Ágoston Zsolt szaktanár vezetésével, továbbá a 9.n szakmai előkészítő osztály diákjainak alkotásai Tasnádi Attiláné és Ágoston Zsolt tanárok vezetésével.
A pályázatra beérkező alkotások között tűzzománc- és üvegképek, fafaragások, textil- és merített papír- faliképek, kerámiák, csuhéból készült életképek szerepeltek. Ez a műfaji és anyagválasztásban is megnyilvánuló sokszínűség ismét ékes bizonyítékul szolgált a kézművesek alapos, lelkiismeretes felkészülésére, széles repertoárjára, technikai tudására.

Ágoston Zsolt